11 november 2013

Bakdag

Surdegsbröd är ju riktigt gott så jag har gått en heldagskurs för att lära mig hur man gör.
Vi var åtta baksugna deltagare och två otroligt duktiga ledare.
På bilden syns en del av allt det goda brödet som tillverkades.


Här ligger ett bröd för jäsning i korg. "Bagarbertans Vardagsbröd"
Två olika sorters surdegsbröd är klara. Till vänster "Båtgyggarhustruns levain" och "Bruksråg" i formar.
Här ligger levainen och jäser innan den skall delas och vikas.


Här är det spännande. 
"Pavén"
En urgröpning i mjölet "fontän" sedan i med vatten ,salt och surdeg. 
Då gällde det att vara flink i händerna.
Den degen fick vi med oss hem och den skall jag grädda i kväll efter att den har jäst i 24 timmar.
Innehåller ingen jäst därför behöver den jäsa och mogna så länge.

Här gör Margareta den  ena av kursledarna i ordning "Bruksråg" i  formar.
Sirpa den andra kursledaren visar hur vi skall vika "Levain".
Många bubblor i degen ger luftiga bröd.
Här är alla kursdeltagare. 
Jag syns i mitten.
En riktigt inspirerande och lärorik dag .

Nu gäller det bara att hålla surdegsgrunden vid liv.
Vi fick med oss i burkar för att kunna baka hemma. 
Ett fantastiskt gott matbröd som jag skall fortsätta att baka.

https://www.facebook.com/events/645220798856126/permalink/676682339043305/

I dag på  morgonen så var det riktigt soligt och fint minus 1 grad.
Det kommer att bli en fantastiskt fin Måndag.


Önskar dig en riktigt fin fortsättning på veckan

Kram
Gunilla

10 kommentarer :

  1. Surdegsbröd är så gott men jag får det inte till, det smakar starkt ättika av dom när jag satt grunden. Kul med en kurs, det ser jättegott ut, och fint när det är jäst i en korg :)

    SvaraRadera
  2. I love the Sourdough bread. It looks delicious, but I have never tried baking bread! maybe someday! Great post, thanks for sharing.

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott ni bakade på er kurs. Jag gillar att lägga degen i brödkorgen, blir så fint mönster då.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Vad härligt med en bakdag tillsammans och surdegsbröd som är så gott. Jag kan tänka mig att det blev många sköna skratt under er dag tillsammans. :)

    Kram på dig

    SvaraRadera
  5. Åh, så roligt! det är en kurs, som jag också skulle kunna tänka mig att gå! Och resultatet ser såå gott ut! Så roligt, dessutom, att få se dig på bild!
    Här har det också varit fint väder idag och jag har varit ite och klippt ner lite vissna perenner och sånt! men här har inte alla blad fallit från träden än, så det återstår lite arbete...
    Men vet du vad jag hittade i en rabatt idag...jo, en blommande vit julros! Så glad man blir!
    Det ser så höststädat och prydligt ut i din fina trädgård!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Spennende! Hvor får man tak i slike korger?

    SvaraRadera
  7. Fint "reportage" Gunilla. Kul att du ville vara med!

    SvaraRadera
  8. Det var väl intressant. jag har 2 ggr fått burkar av mitt dotter. Men den skall ju
    hållas vid liv. jag har slarvat båda gångerna. Men det är jättegott brödet.
    Sådant trevligt gäng Ni är, som håller på med bakning med.
    ha det bra o gott. kram Hajan

    SvaraRadera
  9. så mycket gott bröd.
    Ha en fin dag!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  10. Mums så mycket gott ni har bakat under kursdagarna.
    Kul att få lära sig surdegsbak.

    Gott, gott!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill lämna en kommentar eller bara visa att du har varit inne och tittat.

08.12.16

free counters

Min blogglista

Här är jag medlem

bakgrund pion

muspekare

Flower 62